Explozie de vitamina D

Exact, dintre plante, vlastarii de floarea soarelui au cea mai mare concentratie de vitamina D, respectiv 92 de unitati in comparatie cu ciupercile Shiitake (cele mai bogate in vitamina D) ce au 29 de unitati. Cantitati ridicate de vitamina D se mai regasesc doar la peste (somon) si produse lactate.

Cunoscuta de peste 3000 de ani, denumirea de floarea soarelui nu se datoareaza doar culorii florilor, sau pentru ca este heliotropica (se invarte dupa soare), dar are si continut ridicat de vitamina D, spusa si <vitamina soarelui>.

Beneficiile vitaminei D
  • previne malformatiile fetale,
  • previne carierea dintilor si mentine sanatatea smaltului dentar;
  • previne calcificarile in diferite organe, inclusiv pietrele la rinichi sau la “fiere” (vezica biliara);
  • regleaza ritmul cardiac si mentine in mod indirect sanatatea inimii;
  • previne osteoporoza;
  • previne spasmofilia
Vlăstarii sunt bogați în elemente nutritive:
  • fosfor și calciu, excelente pentru oase și dinți, digestia grăsimilor și a carbohidraților, pentru mușchi, țesut și sistemul nevos
  • fier, pentru corpusculii roșii din sânge
  • cupru, necesar in cantități mici
  • iod, găsit mai ales în fructele de mare
  • potasiu, predominant în țesutul creierului și necesar pentru funcționarea corectă a sistemului nervos
  • magneziu, pentru țesutul muscular al creierului si plămânilor
  • conține până la 30% proteine și reprezintă o sursă bună de acid nicotinic, vitamina pielii.
Cateva CURIOZITATI pe care poate, nu le stiati despre floarea soarelui:
  • in medicina ruseasca, semintele erau amestecate cu votca, se facea o alifie si se aplica direct pe piele pentru durerile reumatice
  • tulpinile erau in trecut folosite pentru a se prepara ceaiuri contra febrei ridicate
  • indienii nord-americani faceau un extract din radacini pnetru muscaturile de sarpe
  • tot ei, foloseau uleiul din seminte ca si balsam de par

 

Leave your thought